Közlöny, tartalma a kihirdetés napján lép hatályba

KSKözlöny

KSKözlöny

Tartalomgyárak

2013. február 02. - drhlaszlo

Néhány évvel ezelőtt óriási hype kísérte a webkettőt; aki élt és mozgott, blogolt, vagy épp közösségi oldalakon osztott meg mindent - a hivatásosok oldalakat írtak tele azzal, hogy el fog tűnni az újságírás, és a magán- vagy szakmai blogok és honlapok egy idő után átveszik az uralmat. Nos, nagyon úgy tűnik nekem, a netes tartalomfogyasztónak, hogy a láz kezd lecsengeni.

parigép.jpgEgyre kevesebb aktív blogot ismerek, olyat meg végképp, amit érdemes lenne felkeresni rendszeresen: politikai, közéleti oldalt jelenleg nem is tudok mondani. Vagy professzionizálódtak, és valamelyik szerkesztőségben dolgoznak a szerzők, vagy abbahagyták, és új hobbi után néztek. Nem jobb a helyzet a hobbiblogokkal sem - Mautner Zsófi (Chili&Vanilia) intézményesedett, szakácskönyvet írt, a korábban Index-közeli  Malackarajt leigazolta az Origo; a Blog.hu egyik leglátogatottabb blogja (lemil) szétvált, és a húzónév saját domain alatt blogszervert épített (blogrepublik). Ezzel párhuzamosan a  bloggerek között is volt bizonyos átrendeződés: nem ugyanazon írnak, akik korábban, nem ott, és nem azt. 

Közben az okostojások arról beszéltek, hogy mikroblogok fogják megmenteni a web 2.0-át: csak elfelejtették, hogy vajmi kevesen fognak twitterezni - igaz, közben az okostelefonok elterjedésével ez a szám megnőtt, azért egy bizonyos életkoron túl nem nagyon oszt meg senki semmit egy sms-nyi helyen. A tumblr itthon mindig a vájtfülűek, a meg nem értett hipszterek és médiamunkások játszótere volt és maradt - a kinja pedig valószínűleg ugyanez lesz, pepitában.

köd.jpgA tartalomgyártás egy ideje a facebookra tolódott - ez persze nem egy örömteli jelenség. Egyrészt csak az ismerőseim áltat gyártott, vagy az általuk legalább megosztott bejegyzéseket láthatom, tehát jóval nehezebb felfedezni valamit; másrészt pedig ezek bejegyzések java része egyszerű szemét. A 26. kóbor kutya, a 40. müllerpéter "idézet"; vagy a milliomodik, újra és újra megosztott, legalább tíz éves hoax ugyanis minden, csak nem tartalom. A tartalom ugyanis számomra valami újdonságot és értéket is jelent: lehet az komolytalan, vagy vicces, de a viccblogok trollface-i nem jelentenek semmi újdonságot, mint ahogy nem jelentenek semmi újdonságot az agresszívan nyomuló vicces facebook oldalak sem.  

Kesh - Valaki más lett

süti beállítások módosítása