Közlöny, tartalma a kihirdetés napján lép hatályba

KSKözlöny

KSKözlöny

House of Cards

2013. március 17. - drhlaszlo

Sosem szerettem Kevin Spacey-t. Igaz, hogy korábban nem szerettem Glenn Close-t sem, mégis, a Damages az egyik legnagyobb kedvencem volt.

ht_house_of_cards_nt_130211_wg.jpgAz utóbbi időben ugyanis sokkal jobban érdekelnek az igazi drámák, és kezdem unni a sablonos nyomozós történeteket, mint ahogy az utóbbi időben már Hank Moody kalandjai is kezdenek kissé túljátszottá válni, mint ahogy a Dexter is sokkal jobb volt a "fénykorban", mint az utóbbi két évadban.

houseofcards2.jpgMegjelentek azonban politika sötét kulisszái mögé is beleső sorozatok, és mint ahogyan a Damages is újat hozott a jogi/tárgyalótermi krimikhez képest, úgy ez a vonal (Boss, House of Cards) is teljesen más, mint az Elnök Embereinek kissé szirupos világa, ahol nyakkendős profik a nap 24 órájában kézben tartják a fél világot, és közben magasztos eszméktől vezérelve csupa-csupa jót tesznek. Nem, ezek a hősök önzők és hatalomvágyók, és kisiklott magánéletük romjai felett tervezik az újabb lépésüket, szaftos pártfinanszírozási ügyek, és kizárólag a szimpátia mozgatta pozíció-osztogatások között.

house-of-cards-kevin-spacey_510x317.jpgA történet tehát sokkal valósabb, mint ahogyan az eddig láthattuk - hiszen az írók sem gondolhatták komolyan, hogy a háttérben meghúzódó, vérprofi politikacsinálók kizárólag szívjóságból, vagy elhivatottságból végzik a nap 24 óráját igénybe vevő munkájukat. Mint ahogy azt sem hihette senki, hogy az újságíró is csak "nyomot fog", és - mintegy véletlenül - ráhibázik a sztorira. Nem, nem súg neki egy belső ember sem, és nem, nem az hajtja, hogy egyrészt neve legyen, és zsíros szerződéseket kapjon, vagy akár érezhesse, hogy a dolgok ütőerén tarthatja a kezét.

House-of-Cards-010.jpgA Netfix sorozata profi. Bemutatja a türelmetlen, ambiciózus pályakezdőt, akinek a tapasztaltak tempója (és valljuk be, kényelmessége) túl lassú, és hirtelen nagyot akar ugrani a ranglistán, bemutatja az öreg rókát, aki egy pillanatra megakad a ranglétrán való határozott nyomulásban, és ezért elkezdi a saját pecsenyéjét sütögetni, feleségét, a "reklámcivilt", aki egy minden bizonnyal pótolhatatlan alapítvány élén szívfájdalom nélkül rugdossa ki beosztottait, sőt, a hozzá vakon hű, az elbocsátáshullámot levezénylő munkatársának is kezébe nyomja a munkakönyvét - méghozzá minden lelkifurdalás nélkül.  

Ez az egész világ pont olyan romlott, mint a valóságban. Épp ezért roppant szórakoztató is. A szerep Kevin Spacey-nek igazi jutalomjáték, de a többiek is hasonlóan jók, zavart kizárólag egyetlen dolog okoz: a Netfix különös ötlettől vezérelve egyszerre hozta ki az évad 13 részét, így tehát túlzottan csábít a darálására - nem tudom, hogy ha heteket kellene várnom az egyes részek között, ugyanígy rajongóvá váltam volna.

House of Cards trailer

süti beállítások módosítása