Kicsi.Sáti.Közlöny

Közlöny, tartalma a kihirdetés napján lép hatályba

Pörkölt, bográcsban

Share |

2009.08.06. 19:16 szólj hozzá KicsiSáti

Avagy: megint főz a férfi...

Az utóbbi időben már-már kezdünk gasztrobloggá avanzsálni, legalábbis kezd túltengeni ez a téma. Mit csináljak, szeretem a hasam, na.

A múltkori, "24" című bejegyzésben szó volt a közös ünnepségekről és a közös étkezésekről. Bevallom, hogy nekem többek között azért is a kedvenc évszakom a nyár, mert ilyenkor lehet bográcsozni is. Tudom, hogy macerás, meg ugyebár sokan is kellenek hozzá, hiszen kevés emberre bográcsban nem lehet főzni, de a lassú tűzön főtt pörkölt zamatát normál körülmények között, konyhában nem lehet visszaadni - tehát a születésnapi ereszd-el-a-hajamat ideális alkalom erre a célra.

Bográcsban főzni jó. Egyrészt azért, mert közösségi program, egyedül ülni mellette nem jó, sőt, unalmas; másrészt pedig azért, mert szertartásos. Külön rituáléja (mit rituáléja! tudománya!) van annak, hogy milyen fával fűthetünk be, és mikor tehetünk rá vékonyat avagy vastagot. Fával fűtünk, bizony, a széles körben ismert "gázkereszt" a egyrészt a gyengék játékszere, másrészt pedig akkor kotyvaszthatnánk gáztűzhelyen is, hiszen sokkal semlegesebb íze lesz így az elkészült mesterműnek. Használjunk csak nyugodtan fát, de óvatosan, a bográcsos ételek akkor a legfinomabbak, ha lassú tűzön készülnek.

Az én bográcsos pörköltem valahogy így néz ki: lassú tűzön hagymát zsírban (nem olajban, bográcsozunk, hellóhelló, ez most nem fogyókúra!) üvegesre pirítok, majd a tűzről levéve (amúgy megbarnul) beleteszem az őrölt fűszerpaprikát (tippet nem tudok adni, szerencsére "hand made" by nagymama), rá a kockákra vágott húst, majd sót és borsot. Miközben puhul, mehet bele 1-2 összevágott paradicsom, paprika (netán egy erős paprika is), és lassan megpuhítjuk. Esetleg önthetünk bele nagyon(!) pici vörösbort is, ez nem lehet több egy decinél semmi esetre sem (de lehet, marhánál); de tulajdonképpen elhagyható. Ha a köretet belefőzzük, akkor ne akkor tegyük bele a krumplit, amikor a hús már puha, hanem értelemszerűen jóval korábban. Sertéscombból, vagy lapockából a legfinomabb; baromfinál pedig nem árt, ha kicsit érettebb, tehát nem grillcsirke nagyságú.
Néhányan tesznek bele őrölt köményt is, én nem szoktam, de nem árt; jobban szeretem kiélvezni az ízeket, tehát nem rajongok a minden mást megölő fűszerezésért.

Amit viszont tilos: bármiféle ipari alapanyagot; tehát pirosaranyat, paradicsomsűrítményt, egyéb szemetet a bográcsba, vagy annak közelébe hordani!

A pörkölthöz természetesen kovászos uborkát fogyasztunk.


A bejegyzés trackback címe:

https://kskozlony.blog.hu/api/trackback/id/tr1001293214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kicsi.Sáti.Közlöny

Palackposta egy lakott szigetről

KicsiSáti az Indafotón

Címkék

Címkefelhő

Naptár

november 2021
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Utolsó kommentek

  • ildsisy: Szevasz! Én még vagyok! (2008. óta...) :) Végre ismét rád találtam!!! Mióta az indanet megszűnt, s... (2013.05.13. 08:32) Tartalomgyárak
  • lányként a fővárosban: Én nem látok a filmben tragédiát.Számomra a Berlin Calling könnyű, és inkább kikapcsol mint lehúz.... (2012.07.29. 20:54) Berlin Calling
  • TrueY: A Fabulon arca (Pataki Ági), hogy került a sorozatba? ;) "Nagyon szeretném hinni, hogy a kulisszá... (2012.05.14. 12:18) Boss
  • TrueY: ...és az első hőhullámot is túléltük! ;) (2012.05.07. 10:57) Mikroblogging - rövid életjel
  • KicsiSáti: Bizony! :) Pedig először én féltem ettől a nőtől. Az első két rész alapján nem fogott meg, de azót... (2012.01.16. 14:57) Homeland
  • Utolsó 20