Közlöny, tartalma a kihirdetés napján lép hatályba

KSKözlöny

KSKözlöny

Vekengés válság idején

2008. november 24. - drhlaszlo

Igen, ma politikáról lesz szó, közelebbről is a nyugdíjasokról.

Válság van, ezt halljuk naponta többször; és bizony legalább ilyen rendszerességel előkerül valamiféle újabb ötlet, reformterv, egyéb okosság, amely menetrendszerűen kicsapja a biztosítékot egyik-másik társadalmi csoportnál.

Az egyik ötlet, hogy a kedvenc, ámbár egyre működésképtelenebb államunk be kívánja fagyasztani a 13. havi nyugdíjat 80 000 Ft-on, persze egyesek erre felszisszentek, hogy "ez azért már mégsem járja!"

Nos, kedveseim, járjuk csak ezt körül! Elsősorban furcsa, hogy a nyugdíjasszövetség (Nyubusz), akik bármilyen javaslatra, mely a legnagyobb ellenzéki párt felől érkezik, azonnal harapnak - érdekes módon csöndben maradtak; bár már eddig is láthattuk a "tiszteletre méltó idős bizalmik" kissé néha elvtelenül megélt pártpreferenciáit; tanúi voltunk, ahogyan a kormány ötleteire széles tapsikolásban törtek ki - bármekkora marhaság is volt az.

Másodsorban azonban - és ez nekem bizony szomorú - Iván László, a Fidesz főidősügyi korifeusa felszólalt, és elfogadhatatlannak nevezte ezt az ötletet. Szomorú, tudnillik be kellene látnunk, hogy a helyzet "rossz, de legalább reménytelen". Amennyiben pedig minden csoportnak rántani kell egyet a nadrágszíján, úgy nekik is meg kellene lépni ezt a fontos lépést. Gondoljunk csak a közszférában dolgozókra (és itt most nem a minisztériumokban kiemelt fizetésért vakarózó főistenekre gondolok), akiknek igazán zsebre megya a játék, hiszen a kormány kifejezett reálbér-csökkentést talált ki számukra (lásd még: sztrájkolni készülő bölcsödei dolgozók).

Szóval itt van egy népes tábor; közelebbről az inaktívak sokmilliós rétege, akik bizony hajlamosak úgy gondolni az aktívak adójából, járulékaiból származó nyugdíjukra, mint afféle feudális időkből ittmaradt vívmányra, mely el nem vehető, értéke kizárólag felfelé módosítható. És itt a bibi. Hazánkban tudniillik minden kormány úgy kezelte - és kezeli most is - az idősöket, mint tökéletes szavazógépeket; hiszen elég bedobni egy kis kedvezményt, plusz kamuemelést...stb., amire a kedves nénik-bácsik jól meghatódnak, és a nekik oly' sokat nyújtó pártocskára fognak szavazni. Sajnos ilyen agyviharok minden politikai szervezetnél előfordulnak (ingyenes tömegközlekedés, közgyógyellátás kiterjesztése, energiatámogatás, 13., majd 14. havi nyugdíj ötlete, és még sorolhatnánk), de ez rossz, veszedelmes tendencia. Néha úgy érzem, hogy az nyugdíjasok, segélyből élők szeretgetése mellett mintha a többiekről elfeledkeznének ott, a messzi Miniszterelnöki Hivatalban.

Kedves idősek! Vegyétek már figyelembe, hogy van, aki 80 000 forintból gyereket nevel, és bizony az ő "fogyasztói kosara" kicsit más, mint a tiétek, hiszen - elvileg - nektek már a lakhatásotok megoldott, és egyéb költségeitek is alacsonyabbak. Jó persze, nem jártok Mallorcára, mint német társaitok, de azért a hülyeségnek is van határa. Több önmérsékletet!

 

süti beállítások módosítása