Közlöny, tartalma a kihirdetés napján lép hatályba

KSKözlöny

KSKözlöny

Kult tárgy 4.

2008. július 26. - drhlaszlo

Ma olyan "kult tárgy" szerepel, amely már nem képezi sem kedvenc bloggeretek, sem pedig családjának tulajdonát. Nevezetesen egy gépjármű, mégpedig egy Volkswagen Passat Variant 1.5D, 1980-ból. Íme:

A képen a körülbelül 3 évesen szerepelek (elnézést a minőségért, egy régi szkennelt papírkép), a helyszín a régi házunk előtti placc, jobbra ott látható a JÁRMŰ, még a régi magyar rendszámmal. Időpont: valamikor '87-'88 körül.

Újabb ezeréves fotó, ezúttal 1983-ból. A képen a nagyszüleim feszítenek büszkén a friss szerzeményben, az akkor 3 éves Passatban, valahol egy NSZK-beli autópálya-parkolóban. Érdekesség a korabeli, ovális német vámrendszám, valamint a korabeli német autópark. Na meg persze a tulajdonosok büszke pillantása.

Időpont és helyszín ugyanaz, mint az előző képnél, a két autó között édesapám áll, jobbra a családi batár áll, a korabeli szockó autópark klasszikusa: egy 1300-as Zsiguli.

Maga jármű egy 1500-as szívódízel (!) motorral hajtott gépsárkány, korából (és a népautóságból fakadóan elég spártai felszereltséggel, többek között kalaptartó és hátsó ablaktörlő sem volt rajta (apu pótolta utólag), illetve az extrák sora is rövid volt: rádiósmagnó. Pont. A motor teljesítménye mindössze 50 lóerő, amely a beszámolók szerint gyakran kevésnek bizonyult a kombi nagy rakteréhez.

A modell B1 sorozat, a VW K70-et váltotta, 3 és 5 ajtós, illetve kombi (Variant) karosszériával készült. A ciklus elején kereklámpával, ikerfényszórós kivitelben készült. 1978-tól lett kockalámpás, majd 1980 szemptemberében váltotta a B2 - még mindig gyakori látvány itthon, főleg a dízel kombik, amelyek a mestemberek kedvenc autói (olcsó, igénytelen, keveset fogyaszt és hatalmas).

Természetesen családom megvásárolta a javítási kézikönyvet is:

 Családom megvált tőle, ma pedig (a hasznaltauto.hu szerint) nincs eladó példány ebből a modellből, mondjuk itthon sosem volt gyakori - az 1990-es évek eleji autóbehozatali-láz idején már öregecskének számított, főleg utódjából került be sok. Németországban ezt találtam: link

 

Ez azonban 3 ajtós is, benzines is - meg 6900 Euro. Kombi nincs.

Nem tudom, mi történhet vele azóta - bizonyára már rég elporladt. Sajnálom nagyon.

Ahogy a Belsőségen mondani szokás: INSTANT GET!

süti beállítások módosítása