Közlöny, tartalma a kihirdetés napján lép hatályba

KSKözlöny

KSKözlöny

Budapest jelképe

2008. október 15. - drhlaszlo

Kedveseim'

Kedvenc bloggeretek lakóhelye (a "SátiVár") a Dohány utcában található. Tartozom egy vallomással; nagyon szeretem a városnak ezt a részét. Imádom a környékbeli kis utcácskákat, és azokat az épületeket, amelyek még egy boldogabb korszakból származnak.

Ezt azonban nem:

 Ez a Hungária Fürdő volt épülete. Hungária fürdő Budapest VII. kerületében, a Dohány utcában álló, egykor nagy múltú közfürdő volt. Pest városának harmadik jelentős, az 1820-as évektől működő fürdőházaként ismert. Mára csupán a Dohány utca 44. szám alatti, műemléki védelem alatt álló, 1910-ben emelt szecessziós épület homlokzatrésze maradt meg, a fürdőépület jelentős része elpusztult.

forrás:hu.wikipedia.org/wiki/Hung%C3%A1ria_f%C3%BCrd%C5%91

Tudni kell az épületről, hogy az 1980-as évek óta áll így, ahogyan azt ma láthatjuk, de állagának romlása már a Continental Szálló 60-as évekbeli bezárása óta folyik.

Állítólag a Zara-csoport vásárolta meg az ingatlant, és a Nyár utca-Dohány utca-Klauzál utca által határolt területen szálloda építését tervezik.

Mindenesetre a telek sorsa elgondolkodtató. Az ingatlan 1996 óta van magánkézben, ami nem is lenne baj, feltéve, hogy történt volna valami az épülettel az elmúlt 12 évben. Hiába minősítette a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal a pesti Zsidónegyedet védetté 2004 nyarán, és hiába lett az épület megmaradt része 2005 februárjában műemlék, nagyon úgy néz ki, hogy ezzel csak a jelenlegi állapotok konzerválódnak, de egyéb nem történik.

Mégis, kinek az érdeke? Ki a felelős azért, hogy egy értékes, belvárosi telek ilyen elszomorító, és egyszersmind életveszélyes állapotban van évek, évtizedek óta? Nem lehetséges, hogy a tulajdonos "elfelejtette" volna azt, hogy rendelkezik egy telekkel. Nem. Simán "kivár".

A képek forrása:Ildsisy: kihasznalatlanul.blog.hu/

süti beállítások módosítása