Közlöny, tartalma a kihirdetés napján lép hatályba

KSKözlöny

KSKözlöny

Irodaházország

2009. november 04. - drhlaszlo

Budapest átalakul. Tegyük hozzá, hogy sok esetben ez a változás örömteli – itt van például az új irodaház a Nyugati mellett: egy elhanyagolt, balkáni grund helyén egy európai külsejű üvegépület nőtt ki a földből.

Ráfér már valami javulás erre a környékre, hiszen a pályaudvar környéke sok szempontból Budapest belvárosának állatorvosi lova: olyan épületek vannak itt, a Körút közvetlen szomszédságában, amelyek felújítást utoljára talán a világháború óta nem láttak. A pályaudvar épülete például gyönyörű lenne, ha normálisan nézne ki, és az ide vonattal érkező turistának nem az lenne az első gondolata, hogy sarkon forduljon, és visszameneküljön oda, ahonnan jött.

Bevallom, nekem általában tetszenek ezek az üvegépületek: például az 56-osok terénél az ING székház, a Vörösmarty téren, a panelkocka helyén megvalósult üzletház, vagy akár a Népliget autóbusz-pályaudvarnál most épülő irodaház.
Szeretem ezt a némileg hivatalosnak tetsző szürke külsőt, a mértani formákat - azonban nem szívesen élnék ilyen épületek között. Dolgozni más, az mégsem 24 óra, de éjjel-nappal ilyeneket látni nem szeretnék.
 

A környéknek mindenesetre jót tesznek ezek az épületek; és nem pusztán azért, mert szebbek, mint a bontásra váró, lepusztult kőhalmok, hanem így megváltozik a környéken megjelenők köre is: az ilyen épületekben dolgozók nem a Nyugati téri aluljáró klasszikus törzsközönségéből kerülnek ki, és sajnos, igenis rá van szorulva ez a vidék mind a kamerákra, mind pedig a környéken posztoló őrökre. Én lennék a legboldogabb, ha nem lenne szükség ilyenekre - most azonban nagyon is van. 

Nem értek az építészethez, a ház valós esztétikai értékét sem tudom megítélni. Az biztos, hogy nekem, aki gyakra járok arra, igenis tetszik, és jó érzés elsétálni mellette. Persze még jobb lenne, ha kipucolnák a körúti árusokat, az aluljáróból pedig a - mindenféle értelemben vett - mocskot is.

süti beállítások módosítása