Közlöny, tartalma a kihirdetés napján lép hatályba

KSKözlöny

KSKözlöny

A fal ledőlt

2009. november 09. - drhlaszlo

1989. november 9. A dátum, amikortól Európa képe végre-valahára újra elkezdett hasonlítani valamikori önmagához.

Általában nem szoktunk politizálni a blogon, ma azonban olyan évforduló van, ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Több, mint 28 éven keresztül tette tönkre a Fal egy város életét - de nem pusztán egy városét, hanem az egész világ hangulatára rányomta bélyegét ez a kurta határvonal, amelyet (korunkban némileg szokatlan módon) az államhatalom fizikálisan is éreztetni akart, nem elégedett meg pusztán azzal, ha a határvonal pontosan csak a térképeken látható: beleégette azt a lelkekbe is.  Nem az őrtornyok lámpáinak fénykévéje volt a legborzasztóbb, nem is a békésen pöfögő Trabant Kübel típusú határőrautók rekedt hangja, és nem is az őrkutyák vakkantásai; hanem maga a tudat, hogy a másik oldalon ott a családtagjaid, barátaid, akikkel talán sohasem találkozhatsz - ez pedig közös élménye az "ossie" és a "wessie" berlinieknek is. 

Szerencsére sosem jártam a kettéosztott Berlinben, egyszerűen túl fiatal vagyok hozzá. A fal ledőlésekor négy éves múltam, bevallom, nem ez volt életem legnagyobb problémája - mint ahogyan általában az én generációm tagjai csak másoktól hallott erről a korszakról, saját emlékeim nincsenek; de talán ez jobb is így, jó, hogy elmúlt, és többet nem kell találkoznunk vele.

Találkoznunk nem kell - szembenéznünk azonban kötelező. Kötelező, hogy ne feledjük, volt olyan idő, amikor az állam saját polgárai ellenségévé vállt, és homályos népboldogító lózungokat ismételgetve falak mögé zárta őket, elvette személyiségüket és javaikat - sokaknak pedig az életét is. Emellett persze állandóan békeharca buzdított, és folyamatosan ismételgette hihetetlen üzeneteit a falon túli, szabadabb világról. Tehát mondhatjuk: Deutsche Demokratische Republik (magyarul NDK) = NEM MENŐ.

Nem épülhet ilyen soha többet, sehol. Azt hiszem, ebben egyetérthetünk.

süti beállítások módosítása