Közlöny, tartalma a kihirdetés napján lép hatályba

KSKözlöny

KSKözlöny

Még egyszer a tandíjról...

2008. február 27. - drhlaszlo
Tudom, tudom, nem tandíj, hanem Képzési Hozzájárulás (FTV. 125/A §), leánykori nevén a FER; Fejlesztési Részhozzájárulás. Az elnevezés már magában is szerencsétlen, hiszen tandíjszerű sarc, akkor pedig beszéljünk arról. Maga a tandíj léte számomra kifejezetten elfogadhatatlan és arcpirító.

Fő problémám a tandíjjal, azonkívül, hogy eleve felháborító, hogy a 15%-os tandíjmentes sáv rendkívül szűk kaszt, aki pedig valaha is vizsgázott bármilyen felsőoktatási intézményben, az tudja, hogy az egyes vizsgákon elért eredmény bizony eléggé esetleges, a joghallgatók védelméről Szent Ivón (nem röhög, tényleg ő a jogászok védőszentje) kívül Iustitia istennő és Fortuna is gondoskodik. Ez lesz az a momentum, ahol végleg elbúcsúzhatunk a hallgatók közötti minimális szolidaritástól, hiszen nem csak a saját magam minél jobb, hanem az évfolyamtársam minél rosszabb eredménye is cél lesz, csak így lehetek benne a hőn áhított 15%-ban... Ez pedig borzasztó!

Valaha, a PPKE JÁK alakulása idején, nálunk is hasonló rendszer létezett. Az első évfolyamokban végzettek beszámolói szerint, tekintve, hogy a Kar fizetős volt és a jól teljesítő hallgatók mentesültek a tandíjfizetés alól; megérte hát minél jobban teljesíteni – Mégsem számol be senki sem botrányos eseményekről, tudniillik a Kar mindig a félév végén határozta meg a hallgatói rangsort, nem bolond prekoncepciók alapján.

Tudom, hogy az intézmények nincsenek jól eleresztve, de ma, kedvenc országunkban ennyi pénz egy átlagos családnak bizony túl sok, sok hallgató (például KicsiSátitok is) pedig nem hajlandó felvenni diákhitelt, egyszerűen azért, mert nem szeretnék 20 év múlva is fizetni azért, ami amúgy igen kis segítséget jelent ma. Azonkívül, diploma után annyi minden felmerülő költség lesz (lakás, autó, és a leendő trónörökös LegkisebbSátinak bébicuccok), hogy nem jönne jól a diákhitelrészlet törlesztése is.

Eleve elhibázott a konstrukció is, a megvalósítása pedig végképp a sajnos napjainkban eléggé gyakori „ilyen ország pedig nincs” fonémafűzért csalogatja ajkainkra, mert eleve esélytelen, hogy ebből egy átlátható, jól működő rendszer alakuljon ki.


Nem akarok anyázni, dühöngeni; lopást, az intézmények néha eléggé furcsa gazdálkodását...stb. emlegetni. Ez a post nem a hőzöngésről szól. Azt szeretném, hogy Alsómocsolád Tanya 122-ből is lehessen valaki agysebész, vagy kvantumfizikus, anélkül, hogy szintén eleve el...hibázott ötleteket kellene kitalálnunk az úgynevezett „esélyegyenlőség” megvalósítása érdekében. Ha nem teremtünk szakadékot, akkor a szakadék betemetésével sem kell foglalkoznunk.

Magyarország egyik legnagyobb vívmánya az ingyenes felsőoktatás volt. A mi dolgunk az, hogy az is maradjon.


süti beállítások módosítása