Közlöny, tartalma a kihirdetés napján lép hatályba

KSKözlöny

KSKözlöny

Kis magyar tragikomédia

2008. november 05. - drhlaszlo

Korunk csodája: az "egy ablakos ügyintézés"

Néhány évvel ezelőtt felmerült, hogy milyen hatalmas ötlet lenne, ha a tisztelt állampolgárnak a legkülönfélébb helyeken (postahivatal, okmányiroda...stb.) nem kellene ötször sorbanállni, hanem mindent egyszerre, egy helyen tudna ügyintézni.

Nos, persze itthon vagyunk. Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy az eredetileg tervezett 8 ablakból kizárólag egy van nyitva - ott azonban mindent tudsz ügyintézni, hiszen hol máshol is intéznéd?

Kedvenc bloggeretek munkaügyből kifolyólag meglátogatott több közhivatalt is; többek között a méltán legendás tekintetes Kateszteriális Hivatalt (gyk.: Földhivatal) is, és elhűlve tapasztalta, hogy a sorszám alján, a "várakozók száma" rovatban a 179-es szám szerepelt, ám nem igazán tapasztalt hatalmas sürgés-forgást az egyes ügyintézők környékén. Tudjuk, hogy ilyen előfordul. Az azonban ritkább, hogy a megszólított "információ" felirat mögött ülő munkaerő arra a kérdésre, hogy: "Ön szerint mikor kerülök sorra?" a következő választ adta: "Szerintem nyugodtan jöjjön vissza ebéd után." (9:40 volt).

Visszamentem. Türelmesen vártam, elvoltam. Azonban az ügyintéző felvilágosított, hogy azért ilyen borzalmasan lassú a folyamat, mert a néhány éve vásárolt szoftverek nem bírják el a terhelést - tudniillik nem "egy ablakos" folyamathoz készültek. Háttérinfo: amikor ezt a szoftvert beállították, már hónapok óta folyt az említett rendszer bevezetése.

Kommentár talán nem szükségeltetik.

Na ők vigyáznak a többi ablakra: (tényleg, minek egy hivatalba biztonsági őr?)

süti beállítások módosítása