Közlöny, tartalma a kihirdetés napján lép hatályba

KSKözlöny

KSKözlöny

Office: Hungary

2009. szeptember 25. - drhlaszlo

A földhivatali ügyintézés a jövendő jogász számára olyan, mint anno a juhászbojtár beavatása: ha el tud lopni a szomszéd nyájtól egy birkát, amit megfőz a többieknek, akkor alkalmas lesz juhásznak. A földhivatal ugyanis mindazt egyesíti, ami kedvenc országunk páratlan közigazgatásában szívderítő. 

Hivatalos ügyet intézni egy olyan gyönyörűség, amelyet egyszerűen hiba lenne kihagyni az embernek az életéből. Azt hiszem, hogy ha szavazást írnánk ki a legkevésbé kedvelt magyar közintézményekről, akkor a földhivatal a cégbírósággal (és az adóhivatallal) holtversenyben érné el a "legutáltabb hely" megtisztelő címét. Fokozottan így van ez, ha vidéki hivatalról beszélünk, hiszen ott a kisvárosi polgármesteri hivatalok émelyítően kedélyes legköre egyesül a híresen jól szervezett apparátussal.

A légkör, amelybe beletartozik némi nyugalmas lassúság a késő kádár-kori interiőr diszkrét bája mellett, és amelynek igazi bukéját az egész nap érezhető penetráns eszpresszóillat és különféle bulvárlapok papírjának diszkrét zörgése adja meg.
Az apparátussal, ahol a saját maguk által kiadott iratot nem tudják utólag értelmezni, mert az ügyintéző már nem dolgozik ott, a többiek pedig nem értik, hogy miért úgy csinálta, ahogy. Páratlan érzés lehet itt dolgozni is - ügyintézni pedig nem különben. Az egész valahogy annyira magyar.

Tudni kell, hogy Magyarországon 115 körzeti földhivatal van, ezek közül nincs kettő, ahol egyforma lenne a félfogadási idő, amikor pedig épp nincs az, akkor a telefont sem veszik fel. Ha mégis nyitva vannak, akkor éppen beteg az ügyintéző, vagy nincs benn, netán lefagyott a gép, esetleg Köztisztviselők Napja van.

A kisvárosi földhivatala ügyintéző gyakorlatilag minden esetben 40-es nő, általában Mancikának/Jucikának/Icának hívják. Gyakran szőke/szőkített, és szinte minden esetben dohányzik, tehát gyakran tart szünetet is, emiatt kedvesen füstös a hangja. Nem, nem úgy, mint Vivien Leigh orgánuma, épp ellenkezőleg, kellemetlen, reszelős. Sohasem akar segíteni, és úgy néz az ügyfélre, mintha az legalábbis egy komplett lakóparkot szeretni munkaidő után villámgyorsan lepapíroztatni.

Ha el tudtad intézni, amit akartál, és még azt is tudod, hogy mi az a TakarNet (Térképen Alapuló KAtaszteri Rendszer), akkor nyert ügyed van, a poszt eleji hasonlattal élve: elvitted a birkát, és még a puli sem harapott meg.

süti beállítások módosítása