Közlöny, tartalma a kihirdetés napján lép hatályba

KSKözlöny

KSKözlöny

Hármasdomb

Pannonhalmi Tricollis Cuvée 2008

2009. október 28. - drhlaszlo

Tricollis. A pannonhalmi hármas hegyvonulatot a jelenti, egyiken a monostor, másodikon a Milleniumi Emlékmű, a harmadikon pedig a Kápolna áll.

Mit mondjak, tökéletes név egy bornak, főleg, hogy három szőlőfajta házasításából származik: olaszrizling, rajnai rizling és tramini - ebben az évben a tavaszi jégkárok miatt e helyett sauvignon blanc. Gondom a név másik felével van: a cuvée eredetileg a pezsgőkészítéskor felhasznált házasított alapbort jelenti, csak az utóbbi években terjedt el a többféle szőlő felhasználásával készített borokra (Lásd még: 1997. évi CXXI. tv. 19.§). Kultúrnépeknél a házasítás neve: blend.

Nekem ez a klasszikus beszélgetős bor, enyhén citrusos, és elég száraz ahhoz, hogy nagyon belebolunduljak. Pár éves szerelem nálam a Tricollis borcsalád, még évekkel ezelőtt kóstoltam meg, és azóta is stabilan kedvenc maradt.

A Művelt Alkoholistának ugyan annak idején, amikor kóstolta annyira nem ízlett, no de a kissé más viszonyítási alapja is van a menő szakembernek, mint nekem, a botcsinálta szőlőjárónak.

 

süti beállítások módosítása