Közlöny, tartalma a kihirdetés napján lép hatályba

KSKözlöny

KSKözlöny

Brúnó az irodában

2010. március 02. - drhlaszlo

- Avagy újabb hadijelentések a munka frontjáról

Brúnó, az isten kegyelméből császár és király jogászkezdemény kissé nyűgös tekintettel olvasgatta az előtte fekvő papírt, és gondolatban egy piros tollal húzogatta alá az ügyfél beadványában szereplő helyesírási hibákat. Szegény ügyfelek (jogi képviselőikkel egyetemben) nem is sejtik, hogy mennyi múlhat egy "igazolási kérelem" fordulatain, főleg, ha egy harcosunk számára gyanús kft. kérincsél elvtelenül. Néha sok-sok minden, főképp akkor, ha a világ leglégbőlkapottabb indokait tudják felhozni mentségükre. Hősünk lelki szemei előtt már meg is jelent a világ talán legkegyetlenebb félmondata, amit csak el tud képzelni végzésben: "...érdemi vizsgálat nélkül elutasítja."

Egy mély, boldog sóhajjal neki is állt megfogalmazni a végzést e fontos jogi kérdésben, és maga lepődött meg a legjobban, amikor rádöbbent, hogy tulajdonképpen mennyire szeret is ezen a különleges nyelven írni. Hogyne szeretné, amikor olyan szavakat használhat, mint: "vétív", "külzet", "felzet", "felterjeszt" vagy épp "beadványt terjesztett elő". Nem gyönyörű kifejezések?

Hősünk már-már bizonyítottnak látta azt a teóriáját, hogy az élet igazi császára tulajdonképpen - minden ellenkező híresztelés dacára - mégis a szépreményű ifjonti paragrafushuszár, amikor ráfagyott arcára a megszokott bocsánatkérő vigyor. Hiába lett az iromány tulajdonképpen az évszázad jogi fejtegetése, a jogkérdés csekély négy oldalban való megoldása, ha rátalált a bölcsek kövére, arra a mondatra, amely olyan súlyú, mint Douglas Adams könyvében a "42" (e szám a válasz az "Élet, a Világmindenség, Meg Minden nagy kérdésére):

N.törvény X.§ (4) bek.: "...iránti kérelmet csak természetes személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság (a fél vagy az eljárásban részt vevő egyéb érdekelt) terjeszthet elő."

Ennyit a csodálatos jogászi műremekről. Nem kell a négy oldal, nem kell az indokolás. Illetve kell, de nem úgy. Feleslegesen pepecselt.

Tulajdonképpen logikus - gondolta hősünk - Jogi személyiség nem terjeszt(het) elő ilyen kérelmet. Ha megteszi, elutasításra kerül. Ha a jogi személy bemegy a becsületsüllyesztőbe és rendel egy kávét, átnéznek rajta, ha hőzöng, a csapos felkéri a távozásra. Nyilvánvalóan ugyanezen okból nem kezel a jogi személy kávéautomatát sem.
Pompás.

süti beállítások módosítása