Közlöny, tartalma a kihirdetés napján lép hatályba

KSKözlöny

KSKözlöny

Fringe S02 - évadzáró

2010. május 29. - drhlaszlo

OVER THERE

Vége a Fringe második évadának is. A tavalyi, első évadot szerettem, így nagy elvárásokkal kezdtem nézni a második szezont is, azonban az alapsztori, amelyet J.J. Abrams kissé X-aktákról mintázott, most kissé másképp működött, mint korábban.

A főszereplők nem változtak sokat, a főhős továbbra is Olivia Dunham ügynök (Anna Torv), az FBI áltudományos részlegének tagja, Peter Bishop, a segítő (Joshua Jackson), Walter, a bogaras tudós (John Noble), akik különleges eseményeket igyekeznek felderíteni.
Az évadban volt néhány jó pillanat, és sajnos volt néhány olyan perc is, amikor nagyon leült az egész. Évközben keringtek hírek arról, hogy a FOX elkaszálja a történetet, mert gondok vannak a nézettséggel, de ez később helyreállt, illetve kicsit látszott, hogy a Lostot is író J.J. Abrams jóval kevesebbet szöszörgött most a forgatókönyvvel, mint tavaly.
Egyrészt gond volt itt is az, ami már a múltkor a Nip/Tuck-nál is előkerült: talán túl korán lőttek el olyan ötleteket, amelyekre később szükség lett volna, és a nézők pedig hozzászoktak az állandó felfokozott izgalomhoz és az üresjáratokat néhol unalmasnak találták. Másrészt pedig nem tett jót az évad közbeni szünet sem. Úgy látszik, ez a szünetkérdés állandóan nyomasztja az írót, már annak idején a Losttal is voltak ilyen problémák. Az ehhez hasonló, sorozatokban, ahol az összekötő szál sokkal fontosabb szerepet kap, egyértelműen rossz a szünet, ugyanis a nézőnek nem elég a részek elején lévő "previously on Fringe" összefoglaló, és előbb-utóbb rá fog unni a látszólag fületlen-farkatlan történésekre.
Az évad egyértelműen Peterről szólt: az első évad végén kiderültek alapján ez várható volt, és szerencsére több szerepet kapott Broyles (Lance Reddick), azaz Olivia főnöke is, ami nekem nagyon tetszett - sikerült ugyanis sokban árnyalni a személyiségét, és nem csodálkoznék, ha később sokkal fontosabb lenne az ő magatartása is. A tavalyihoz képest sokat fejlődött Walter karaktere, bár a kissé őrült tudós szerepében még vannak kiaknázatlan lehetőségek (főleg a második évad évadzáró részei tükrében). Az, hogy ez sikerül, nem annyira a forgatókönyvnek, mint inkább a szereplőnek köszönhető: John Noble ugyanis - bár nincs hosszú tévés előélete - eredetileg egy remek színpadi színész.
Anna Torv is sokat fejlődött tavaly óta, amikor azt kritizáltuk, hogy összesen három nézése van: ijedt, haragos és elszánt. Nem az ő hibája, ha egyes epizódok kissé sótlanok lettek, Joshua Jackson pedig egészen kiváló lett ebben az évadban.
Az évadzáró duplarész nekem kifejezetten tetszett, bár voltak kiszámítható fordulatok, illetve néhány olyan kérdés is nyitvamaradt, de ezekre úgysem kapunk választ rögtön az évad elején (miért van odaát több helyen karantén? kicsoda Mr. Bishop valójában a másik világban?), mert ugye J.J. Abrams is a "sátán fattya" (kösz, Sixx!), az évad végi cliffhanger pedig várható volt, de ebben a formájában kissé mégis meglepő. A harmadik évadot tehát nagyon várjuk, reméljük, legalább olyan lesz, mint az évadzáró.

Fringe évadzáró (Over There) - trailer

süti beállítások módosítása