A forralt bort én így készítem:
Hozzávalók: 1 l vörös vagy fehérbor, 8 dkg cukor, 1 rúd fahéj, 5 szegfűszeg, két szegfűbors, fél citrom
Elkészítés: A bort és a többi hozzávalót üvegedénybe öntjük, majd forráspontig hevítjük (ne forraljuk, mert az árt a bor aromájának), majd belekarikázzuk a citromot és csészékbe öntve forrón tálaljuk.
Számomra a forralt bor igazi szezonja december, bármilyen közhelyes és elcsépelt is, de a téli hangulathoz hozzátartozik a korán sötétségbe borult város adventi vásáraiban a meleg cserépbögre szorongatása, és gyermeki rácsodálkozás a gyönyörűen zúzmarás fákra, a díszkivilágításra.
Városi lény vagyok, nekem késő ősztől kezdve a tél a gyűlölt ködös reggeleket jelenti, a buszok kereke alól fröcskölő latyakot, az ázott hajléktalanszagot a buszon, az utcákon megülő gusztustalan szmogot és a menetrendszerinti vasutassztrájkot. Mit szeressek rajta? Nagyjából a decembert kedvelem egyedül a télből, azon kívül szívem szerint mormota üzemmódban léteznék ilyenkor, vagy netán az Alpok valamelyik síparadicsomában vészelném át a január-februárt, hiszen a hegyekben még a hónak is más színe van.