Közlöny, tartalma a kihirdetés napján lép hatályba

KSKözlöny

KSKözlöny

Nem kell dolgozni a segélyért?

2008. június 26. - drhlaszlo

A hazai blogszféra több jeles képviselője felszólalt már a témában - úgy érzem, elmondatott csaknem minden, aminek el kellett hangoznia.

Úgy gondolom, hogy egy ilyen hír után - nevezetesen, hogy az ombudsman szerint el kell törölni ( index.hu/politika/belfold/segely804/ ) a Monokon, majd több településen is a bevezetés határán álló rendszert, mely szerint egy adott hónapban valamilyen mértékű munkát kellene végezni a munkanélküli segély megszerzéséért, illetőleg a családi pótlék folyósítását is bizonyos feltételekhez kötnék - meg kell, hogy szólaljak.

Igenis szükség van ilyen korlátokra - a társadalom egyetlen tagja sem érezheti úgy, hogy neki mindent szabad, hogy ő bármit megtehet; még kevésbé azt, hogy neki bármiféle juttatás alanyi jogon jár. Persze, a szociális hálóra, és szolidaritásra szükség van, ezt magam is elfogadom, azonban itt már jóval többről van szó. Komplett generációk nőnek fel úgy, hogy sohasem látták szüleiket munkát végezni, hogy a segítő kezet várják azóta, mióta megszülettek. Ők azok, akik semmit sem tesznek sorsuk jobbra fordulásáért - sajálatos módon ez nem csak az elmúlt 18 év adóssága, a rendszerváltás előtt sem kellett megtanulniuk gondoskodni magukról. Be kellett érniük időre a gyárba, az építkezésre, bárhová, ahol aztán valamilyen (rendszerint felettébb csekély hatásfokú) munkával elütötték az időt.

Annak idején, az 1930-as években, a Nagy Gazdasági Válság idején az Egyesült Államokban a munkanélküliek közmunkásként fejlesztették a közműveket, utakat... stb. Senki sem rokkant bele, sőt hozzájárult a válságkezelés meggyorsításához. Nem mondom, hogy a segélyezett menjen, és építse az M7-est, csk bizonyítani akarom, hogy nem az ördögtől való gondolat ez.  

Ez nem etnikai kérdés. Nem romaprobléma, akkor sem, ha egyesek (TGM) próbálják ezt azzá alakítani. Itt tudniillik életszemléletről, világlátásról van szó. Ez pedig nem nemzetiségfüggő. Egyénfüggő, mikroközösségfüggő - családfüggő.

Igenis, elvárható valakitől, hogy megjelenjen a "közmunkahelyen", és ő is kivegye a részét a társadalmi kötelezetségekből - ne csak a jogait követelje.

 

süti beállítások módosítása