Közlöny, tartalma a kihirdetés napján lép hatályba

KSKözlöny

KSKözlöny

Netes trollok

2009. június 30. - drhlaszlo

Mi is a troll?

A troll misztikus, félelmetes lény. A skandináv mitológiában antropomorf szereplő, ám az irodalomban nagyon sok helyen jelennek meg különböző formákban és szerepekben. Ilyen lehet a gonosz, undorító orkszerű kép vagy a primitív, de emberszerű elképzelés, amely szerint ezek a vad lények földalatti barlangokban és hasonló helyeken élnek. Az orkney és shetlandi mesékben a trollok trow néven szerepelnek, az északi kultúrkörből, a vikingektől átvett jelenségként. (Wikipedia)

Különös faj a troll. No nem az irodalmi, hanem az internetes példány. Egyáltalán nem félelmetes, azonban rendkívül irritáló.

Adva van a "júzer", aki elkezd olvasgatni a weben, és amint bármilyen bejegyzést lát, aminél ott van a "szólj hozzá" fícsör, akkor úgy gondolja, hogy ez természetesen kihagyhatatlan, és sürgősen be kell szennyeznie a hálót tartalmas gondolataival.

Viszonylag gyakran olvasgatom a Belsőséget, a Totalcar blogját, és feltűnt, hogy amint közlekedésszervezéssel kapcsolatos poszt jelenik meg, akkor egyből feltűnik a Legharcosabb Bicajos és a Sötétzöld Lovag, akinek sürgősen el kell küldeni minden autóst az anyjába, lehetőleg órákan keresztül tartó vitán keresztül.

Troll az, aki polititikai tartalmú blogbejegyzéseknél egyből hozzászól, kizárólag felesleges háborút generálva (Egyes trolloknak már a nickjük is erősen késztet stratégiai szőnyegbombázásra), ő az, akinek Mórickához hasonlóan mindenről kizárólag ugyanaz jut eszébe, és bárhonnan el tud jutni kedvenc vesszőparipáihoz, légyen az a Fidesz, az MSZP, a karvalytőke, a globalizáció, vagy bármely kisebbség (netán pont a többség). A troll néha sértődékeny, ő maga beszól neked, de ha te esetleg visszaszólsz, akkor panaszkodni kezd.

A troll trágár. Ha a troll blogot ír, akkor azt is csatasorba állítja, ott sem tartózkodik semmitől. A troll spammel is, gátlástalanul reklámozza saját szarait.

Nem értem, hogy valaki harcos környezetvédőként miért győzköd másokat autós szakblogon, hogy vegetáriánusként miért kommentel csigák főzéséről szóló blogbejegyzéseket, hogy antialkohistaként miért kezd flame-wart a boros posztoknál, hogy miért cseszegeti a kismamákat a Porontyon (no jó, ott tényleg borzasztó a stílus, én sem olvasom a mondvacsinált problémákat).
Nem értem, hogy miért beszél a "tuggyukkikről" bármilyen gazdasági hírnél, hogy miért trianonozik akkor, ha megjelenik bármi a határon túlról. 
Nem értem, hogy miért jutnak eszébe mindenről "szőlőbányák" és a "Zorbán".

Nem értek én sok-sok mindent. Bizonyára buta vagyok, és az, hogy unom a trollokat, pusztán saját korlátoltságom eredménye.

süti beállítások módosítása