Közlöny, tartalma a kihirdetés napján lép hatályba

KSKözlöny

KSKözlöny

HÖOK Tisztújítás

2008. május 19. - drhlaszlo

A hétvégén, május 17-én Gödöllőn lezajlott a HÖOK tisztújítása, Miskolczi Norbert elnököt a megjelentek újra megválasztották e tisztségre – a „vezérkarral” egyetemben. Elija barátomat 394:1 arányban támogatta a közgyűlés, tehát az újabb ciklusban is elnökségi tag marad. Gratulálok!

Ha így folytatjuk, be fog jönni Norbi néhány héttel ezelőtti nyilatkozatának utolsó mondata: „Remélem, tovább leszek HÖOK elnök, mint Hiller István oktatási miniszter...” Bár a kormányátalakítás eseményei nem igazán erre mutatnak – Molnár („Charlie”) Károly tárca nélküli miniszteri kinevezése első hallásra pusztán rossz viccnek tűnt; utóbb azonban kiderült, sajnos mégis igaz. Az ő személye lesz a garancia arra, hogy elkövetkezendő időben sem fog semmilyen előrelépés sem történni a kutatás-fejlesztés területén, és tovább üldögélünk a langymeleg lavórban. Persze óriási médiakampánnyal megtámogatott haveri pénzosztások lesznek, néhány kebelbarát intézménynek, de több semmi esetre sem.


Nos, azért vagyok lelkes a HÖOK-kal kapcsolatban, mert jelen közállapotaink mellett bizony jelentős szükség van a hallgatói mozgalomra, a jövő értelmiségének saját kezébe kell vennie sorsa irányítását – azt pedig, hogy mi a jó nekünk, ennyi idősen talán mi tudjuk a legjobban. Az Universitas az oktatók és hallgatók közösségét jelenti, olyan közösséget, ahol mindkét fél (ha nem is mindenben) egyenrangú. Ezért kell tehát, hogy eldöntsük azt, milyennek kívánjuk látni mi a felsőoktatást; és a tettek mezejére kell, hogy lépjünk. Nem valamiféle 68-as hőzöngésre gondoltam, és nem akarok egyetemet foglalni, de értelmes szakmai tevékenységgel kell hozzájárulnunk a rendszer javításához. Ez pedig az eleve elhibázott reformok kritikátlan támogatása helyett az építő javaslatok felmutatását jelenti. Ebben pedig eddig nagyon jó volt ez a kis csapat, remélem, ezután is ilyenek maradnak.

Munka tehát van, kedves hallgatói mozgalmárok, az eddigiek alapján részetekről akarat és munkakedv is akad – sok erőt és kitartást hát hozzá!

süti beállítások módosítása