Közlöny, tartalma a kihirdetés napján lép hatályba

KSKözlöny

KSKözlöny

Mi lesz veled, MTV?

2009. december 03. - drhlaszlo

„Elvonnak egy rakás pénzt a Magyar Televíziótól” – eddig a hír. Önmagában ez nem is lenne túl nagy baj, hiszen óriási összegek tűnnek el nyomtalanul, amely mögött valódi munkavégzés ugyan áll, műsoraik java részének minősége azonban maximum Hegyi-Karabah regionális tévéjének képújságával vetekedik.

 
Voltak azonban az utóbbi időben pozitív próbálkozások: megszűnt például a Nap-Kelte, amely a késő-kádár-kor diszkrét nyugalmát csempészte reggeleinkbe, olyan, lejárt szavatosságú műsorvezetők szerepeltetésével, mint a feladatát évek óta ellátni képtelen Lakat T. Károly, vagy Darth Vader magyar hangja, Verebes István. Az MTV szerencsére lépett; igaz ugyan, hogy kb. 19 évvel ezelőtt kellett volna az egész műsort megszűntetni, és a készítőit (még a díszlettervezőket is!) egy életre kitiltani a Szabadság térről. Egy hétvége alatt összerántották az új műsort, amely azért még mindig nem éri el a BBC színvonalát, mindenesetre fényévekkel jobb, mint az előző. Bevallom, ekkor pozitívan csalódtam Süveges Gergőben; kiderült, hogy mégiscsak tud műsort vezetni, ha hagyják.
Elindult a Kultúrház, amely – meglepő módon – egész európaira sikerült, egyike a magyar televíziózás jelenlegi legjobb műsorainak, ha nem a legjobb azok közül. Mind képi világában, mind tartalmilag sikerült megszabadulni attól az álmos unalomtól, ami azóta jellemzi a köztévét, mióta csak az eszemet tudom.
 
Igaz ugyan, hogy a nyári szünet után sajnos nem tért vissza a Múlt-kor, hogy kikopott az A la carte, hogy eltűnt a Dob+Basszus, de eddig még reménykedtem abban, hogy talán sikerül elmozdulni a holtpontról, és talán lesznek értelmes saját készítésű műsorok.
Bevallom, nem sírtam, amikor a Beugrót száműzték – sosem élveztem azokat a műsorokat, amelyek pusztán arról szólnak, hogy milyen jól érzik magukat a szereplők. Pontosan ezért gyűlöltem  - többek között – a Névshowrt meg az Activityt is. Egyetemi feladatból pedig műsort készíteni szerintem kínosan fantáziátlan; ennyi erővel jogesetmegoldást is közvetíthetne a tévé élőben.
 
Nem sírtam akkor sem, amikor véget ért a Tűzvonalban. Nem volt rossz, de sajnos nem sikerült levetkőznie a magyar tévésorozat-gyártás évtizedes gondjait: ugyanazok a színészek, akik már a Kisvárost is „sikerre vitték”, gagyi párbeszédek – viszont még ez is fényévekkel jobb volt, mint az elmúlt évek magyar tévéfilm-próbálkozásai a Barátok Közttől a „Zsaruvér és Csigavér” című borzalomig. Pontosan jól tudom, hogy ennyi pénzből, ezekkel a feltételekkel nem lehet CSI-t, Fringet, Life-ot vagy 24-et készíteni. Ennyire telt. Egyébként hogy igenis van jó Kelet-európai rendőrös filmsorozat, arra példa a Duna TV-n tavasszal ment román (!) maffiás-nyomozós sorozat, vagy a belga-lett koprodukcióban készülő Matroishki, amely emberkereskedésről, alvilágról, és kihasznált szerencsétlen lányokról szólt. Menne ez nekünk is, csak nem kellene erőltetni az ismert színészeket.
 
Ehelyett mit fogunk kapni? A Sztársáv című, rendkívül kínos próbálkozást? Egész estés Önök Kérték-maratont, amit nagyjából a Nap-Keltével kellett volna megszűntetni, és még az archívumokban fellelhető felvételeiből is máglyát rakni? Vagy „Egyszer már tetszett” felütéssel készülő, az MTV raktáraiból előkerült, iszonyúan kínos 1978-as jelenetekből álló, Sas Józsefnél semmivel sem minőségibb kabarét? Pont ezeknek kellene megszűnnie, hiszen azért nem közszolgálat az, ha „Kissné küldi Toportyánfalváról Zsuzsinak és családjának Kishömpöribe az Akácos út című dalt.”

MüPa a Kultúrházban
Nem azt mondom, hogy nincs szükség egy közszolgálati adón akár magyarnótára, de a köztévének fel kellene fognia, hogy a nézői lassan elfogynak; csak azok maradnak a képernyő előtt, akik már a távirányítót sem tudják kezelni, annyira elálmosodtak az unalomtól.
 
Követeljük tehát a Kultúrházat, Múlt-kort, Dob+Basszust! Tanulják meg a döntéshozók, hogy a döglött oroszlánt rugdosni nem elegáns. Követeljük Winkler Nórát, D. Tóth Krisztát, Novodomszky Évát, Süveges Gergőt, Lévai Balázst és Al Ghaoui Hesnát a képernyőre; ellenben felejtsék el azonnal Bényi Ildikót és társait! Fogja fel végre valaki, hogy az MTV archívuma nem azért van, hogy évtizedeken keresztül ugyanazokat sugározzuk újra és újra – és igen, filmet akarunk legalább néha főműsoridőben. Olyan igazi, színes-szagos filmet.
 
Mindenesetre kíváncsi leszek, hogy mit fog csinálni a Duna Tv a neki leeső közpénzzel? Remélem, nem a Kívánságkosarat tolják, hanem filmeket vesznek belőle. (A Duna jobb, ha nem forszírozza a saját műsorgyártást, eddig sem ment túl fényesen.)

 

süti beállítások módosítása