Közlöny, tartalma a kihirdetés napján lép hatályba

KSKözlöny

KSKözlöny

Eugen Böhringer

2011. február 22. - drhlaszlo

"Oifach nur Gas gäbba und wenig bremsa"*

Az 50-es Németországában történt egyszer, hogy bizonyos Eugen Böhringer nevű testes sváb hobbiversenyző a Mercedes-Benz gyári ralicsapatában kapott helyet, aki első látásra ugyan inkább tűnt kedélyes würtembergi szakácsnak, mint későbbi bajnoknak, de a látszat csal: Eugen, aki 1922 január 22-én született ugyanis igazi benzinvérű családból jött: az anyja volt az első nő Stuttgartban, aki motoros jogosítvánnyal rendelkezett, érthető módon azonban nem talált óriási támogatásra a családban hősünk ötlete, hogy autóversenyző legyen – inkább azt szerette volna mindenki, ha szerez egy rendes szakmát, olyat, ami illik egy stuttgartkörnyéki étteremtulajdonos gyerekéhez. Így tanult hősünk szakácsnak. Na persze az ötvenes évek nyugaton sem voltak indultak túlzottan szívderítően: Eugen csak 1950-ben tér haza az orosz fogságból, és egyelőre nem az autóversenyzés tölti ki minden idejét.

"Jeden Obend mindeschtens ein Viertele Stuttgarter Rotenberger, am bescha vom oigene Weinberg"**

A legenda szerint a pályafutása egy fogadással indult: 1954-ben tíz palack rotenbergit tett arra, hogy elindul egy versenyen. A fogadást megnyerte, és ezzel egy karrier elindult: az ötvenes évek második felében kisebb, helyi futamokon indult, a hatvanas évek azonban egyértelműen Eugen Böhringer jegyében teltek el, a gyári Mercedes-Benz csapat SL-jei (ismertebb nevén a Pagoda-Mercedes) és SE-i egyszerűen verhetetlenek voltak kategóriájukban. Olyan versenyeken indult és ért el remek helyezést, mint az Akropolisz Rallye (1961: 1. hely, 1962, 1963:összesített győztes), vagy a Monte Carlo Rallye (1960: 2. hely, 1961,1962,1963,1964, 1965: kategóriagyőzelem).
A hősök azonban amilyen hirtelen feltűnnek, olyan gyorsan vonulnak is el: sikerei csúcsán, 1965-ben Eugen bejelenti, hogy visszavonul. A nyugdíjba vonulását ettől kezdve véglegesnek tekinti, nem tart évente sajtótájékoztatókat, ahol visszatérését lebegteti, nem, egyszerűen csak éli a délnémet szállodatulajdonosok végtelenül nyugalmas életét. Azóta csak egyszer-egyszer vesz részt futamokon: rendszeresen ott van például Goodwoodban, illetve néha feltűnik a német veteránversenyeken, de nem kezeli saját magát intézményként.

*"Egyszerűen csak gázt adok és keveset fékezek."
**"Minden este legalább egy negyed liter stuttgarti Rotenberger, legjobb a saját szőlőből" 

süti beállítások módosítása